Nov 18, 2010

Sambutan 50 Tahun Hari Kanak-Kanak Sedunia

3 comments

Kanak-kanak merupakan anugerah yang berharga untuk kita. Mereka juga adalah generasi yang bakal mewarisi dunia ini dari kita. Merekalah yang bakal menjadi teraju di masa hadapan. Oleh itu, amat bersesuaian sekali kita meraikan mereka dengan menyambut Hari Kanak-Kanak Sedunia.

Sambutan Hari Kanak-Kanak Sedunia pertama kali dianjurkan oleh International Union for Child Welfare pada tahun 1953. Perayaan tersebut kemudiannya diiktiraf oleh UNICEF (United Nation's Children's Fund) pada tahun 1954, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) turut mengisytiharkan perayaan Hari Kanak-Kanak Sedunia secara rasmi dan meminta semua negara merayakannya pada setiap tahun.

Perayaan Hari Kanak-Kanak Sedunia disambut pertama kalinya di Malaysia pada 8 Oktober 1959 dan sambutan tersebut diadakan di Stadium Negara, Kuala Lumpur.

Sambutan Hari Kanak-Kanak Sedunia pada tahun 2003 amat bermakna kerana ia merupakan satu kejayaan yang besar bukan sahaja bagi kanak-kanak yang diraikan malah bagi perayaan itu sendiri. Ini adalah kerana perayaan kali ini juga adalah perayaan Jubli Emas, menandakan genap 50 tahun sambutan Hari Kanak-Kanak Sedunia. Lebih dari 150 negara di seluruh dunia akan bersama-sama meraikan dan memperingati hari yang memupuk persaudaraan sejagat serta persahabatan untuk kanak-kanak di seluruh dunia.

Sepanjang 50 tahun Hari Kanak-Kanak Sedunia diraikan, ia telah membawa kegembiraan untuk golongan yang bakal mewarisi dunia ini kelak. Pelbagai usaha telah dijalankan untuk membangunkan kesedaran tentang betapa perlunya kita menghargai dan menjaga warga muda ini. Dan kini berjuta kanak-kanak di seluruh dunia mampu mengharungi hidup dengan lebih baik dan ceria.

Dengan Sambutan Hari Kanak-Kanak Sedunia yang ke-50, kita bakal mengorak langkah untuk dunia yang lebih harmoni untuk kanak-kanak sejagat.





BUTIRAN TEKNIK

Tarikh Keluaran : 11.10.2003
Denominasi : 20 sen, 30 sen (4 reka bentuk)
Saiz Setem : 40mm x 30mm
Tebukan : 14
Kertas : Tera Air Bersalut Fosfor
Proses Percetakan : Litografi
Pencetak : Percetakan Keselamatan Nasional Sdn. Bhd.
Pereka Bentuk Setem : Reign Associates Sdn. Bhd.
Sampul Surat Hari Pertama : 30 sen

3 Responses so far.

  1. speaking of which, I didnt see like collectable stamps since I was in primary school.

  2. i love those stamp! boleh beli kat pejabat post kan?

  3. Ejen 010 says:

    @Chukie, usually youngsters collect stamps, first day cover is more to elders..but i'm not too old..hehe

    @Enna, setem ni first day cover punye keluaran. Tahun 2003..dah xde jual kat post opis

Labels

1981 (1) 1984 (2) 1985 (2) 1986 (1) 1989 (2) 1992 (2) 1994 (3) 1996 (3) 1997 (1) 1998 (2) 1999 (4) 2000 (3) 2001 (7) 2002 (2) 2003 (3) 2004 (1) 2005 (1) 2007 (1) 2008 (1) 2010 (5) 2011 (4) bangunan dan tempat (14) flora dan fauna (10) kebudayaan (5) pengangkutan (4) peristiwa (10) raja dan tokoh (3) sukan (5)
__________________________________________ .
There was an error in this gadget
 
Sampul Surat Hari Pertama © 2011 DheTemplate.com & Main Blogger. Supported by Makeityourring Diamond Engagement Rings